“2016’dan itibaren Türk tersanelerine siparişler yağabilir”

MDN İstanbul

Yanmar 5 Ekim 2015 tarihinde denizcilik sektörünün temsilcileriyle geliştirdikleri yeni teknolojiler ve makineleri ele alan bir seminer düzenledi. Özellikle çevre düzenlemelerine ilişkin geliştirilen modern ana makine ve yardımcı makinelerin ele alındığı seminere; Yanmar Japonya ve Yanmar Avrupa’dan üst düzey yönetici ve uzmanlar, Yanmar’ın Türkiye distribitörü Arasmak yöneticileri, sektör uzmanları katıldı.
Seminerde, yüksek güçlü MDO/ HFO makinelerdeki yeni gelişmeler, gaz yakıtlı çikt yakıt teknolojileri, 2 aşamalı turbo sistemler, egzoz gazı atık sistemleri ve sabit basınçlı püskürtme sistemleri tanıtıldı.
Toplantının ardından sorularımızı yanıtlayan Yanmar Avrupa Satış Direktörü Eric Tigelaar uzun yıllardır Türkiye’de güçlü bir şekilde bulunduklarını belirterek “Türk gemi inşa sektörünün yakın gelecekte önemini daha da artıracağını görüyoruz ve planlamalarımızı bu doğrultuda yapıyoruz” diyerek zor bir dönemden geçen Türk gemi inşa sanayisinin geleceği hakkında olumlu mesajlar verdi.
“2015 yılı önceki iki yıldaki sıkı çalışmanın sonuçlarının alındığı yıl oldu. Bu yıl tüm dünyada birçok farklı gelişme yaşandı. Petrol fiyatı düşerken dolar güçlendi, ruble hala zayıf. Bu gelişmeler tüm bölgeyi fazlasıyla etkiliyor. Ayrıca petrolün düşmesinden dolayı Norveç kronu da değer yitirince Norveç’te yatırımlar durdu, projeler ertelendi ve tersaneler boş. Buradan Türkiye’ye gelen siparişler de durdu. Yeni liman inşası, liman modernizasyonu ve römorkör piyasası oldukça güçlü.  Ayrıca Türkiye’nin etrafındaki ülkelerde yaşanan sıkıntılar da Türk gemi inşa sanayini oldukça etkiledi. Petrol fiyatlarının düşmesi offshore gemilerine olan talebi düşürürken mevcut siparişlerin de durdurulmasına ve ertelenmesine yol açtı.
Şu an için bazı faktörler hâlâ belirsiz. Kısa vadede Uzak ve Orta Doğu daha güvenli limanlar olarak görünüyor. Türkiye’nin römorkör inşası ile Orta Doğu ve Rusya’dan gelecek siparişlere odaklanmak gerekiyor. 2016’dan itibaren çok amaçlı özel tip gemilerin siparişinin artacağını düşünüyorum. 2016-2020 yılları arasında 7-8 bin dwt ile 12 bin dwt’ye kadar olan gemilerin yaşı yükseldiğinden bu segmentlerde 5 yıl pek çok sipariş verilecek.
Kuru yük piyasasında şu an önceden verilen siparişler teslim ediliyor ancak halen inşa halinde olan siparişler konteyner ve tanker gemilerine çevriliyor. Bu trendin önümüzdeki birkaç yılda devam edeceğini söylemek yanlış olmaz. Önümüzdeki dönem hem Türk tersaneler hem de Yanmar; römorkör, çok amaçlı gemi, feribot, özel tip taşıma gemisi, küçük kimyasal gemi piyasasında oldukça etkin ve yoğun bir dönem geçireceğini düşünüyorum. Çünkü bu tip gemilere ihtiyacın artmasına paralel olarak bu gemilere talep, 2016’da büyüme trendine girecek.”

“Armatörler, Türk
tersanelerinin kalitesinden
çok memnun”
Türk tersanelerinde katıldıkları projelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Tigelaar, sipariş verenler Türk tersanelerindeki iş kalitesinden memnun olduklarını her fırsatta ifade ediyorlar.
“Bu yıl Beşiktaş, Tersan, Cemre tersanelerinden yapılan bazı teslimatlarda bizim motorlarımız kullanıldı. 2015 yılında ayrıca Türkiye’de inşa edilen çeşitli römorkör projelerinde de yer alıyoruz. Bu yıl Türkiye’de iş yoğunluğumuz şu ana kadar gayet iyi. Burada en önemli unsur sipariş veren Armatörlerin ve gemi operatörlerinin yapılan işin zamanında teslim edilmesinden ve kalitesinden mutlu olmaları. Beşiktaş’ın Thor firmasına teslim ettiği gemilerde, gemi sahipleri yapılan işten çok memnun olduklarını bizzat arayarak ifade ettiler. Cemre,  Vestland offshore firması için inşa ettiği sismik destek gemisi anlaşmadaki bitiş tarihinden önce teslim edildi. Şu anda petrol piyasası oldukça düşük olmasına rağmen yapılan anlaşma eski tarihli olduğu için kiralama bedeli yüksekti. Bu geminin teslimindeki en ufak gecikme armatörün anlaşmayı kaybetmesine yol açabilirdi. Söz verilenden daha önce teslim edilerek hemen çalışmaya başlaması, geminin armatörünü çok mutlu etti.
Tersan’ın Norveçli Linebris’e teslim ettiği balıkçı gemisinden siparişi verenler de çok memnun.”

“EY 22 motoru kendi
segmentinde bir numara”
Geliştirdikleri hibrid dizel elektrik EY 22 motorun düşük yakıt tüketiminin çok olumlu tepkiler aldığını ifade eden Tigelaar, “Siemens, bu dizel-elektrik EY 22 motorunun sınıfındaki en düşük yakıt tüketimine sahip motor olduğunu açıkladı” diyerek Yanmar teknolojisinin bu alandaki iddiasını ortaya koydu.
“Bu yıl Cemre, Tersan, Torgem ve Beşiktaş tersanelerindeki projelerimizin tümünde Yanmar EY 22 Motoru kullanıldı. Siemens’in bu düşük yakıt tüketimine sahip EY 22 dizel-elektrik motorunun düşük yakıt tüketiminden övgüyle bahsetmesi bizim ne kadar doğru biri iş yaptığımızı bir kez daha kanıtladı. Gemileri teslim alıp çalışmaya başlayan armatör ve operatörlerden çok olumlu tepkiler alıyoruz.
Örneğin Tersan, F/V Leinebris balıkçı gemisinin teslimatını yapıp gemi Norveç’e doğru seyir halindeyken Leinebris yetkilileri beni arayarak geminin yakıt tüketiminden duydukları şaşkınlığı ve mutluluğu ifade ettiler. Leinebris firması yetkilisi bana bunun  şu ana kadar gördüğü en az yakıt tüketen gemi olduğu söyledi. Günlük sadece 6,5 ton litre dizel yakıt tüketiyor. Armatör bu kadar mekanik, az yakıt tüketen ve bakımı kolay bir gemi beklemediğini söyleyerek performanstan etkilendiğini belirtti. Böyle tepkiler almak hem bizim için hem de Türk tersaneleri için çok güzel.
Armatör sipariş verdiği gemiye motor tercihi yaparken maliyetler üzerindeki kontrolünü  de sağlıyor. Yanmar mekanik motoru seçildiğinde armatör ne aldığını ve ne kadar gideri olacağını biliyor. Elektrikli motor satın aldığında ise bunu kontrol etmesini bilen özel mühendisler istihdam etmesi  gerekiyor. Ancak iki özelliği biraraya getiren yeni Yanmar teknolojisi alındığında hem bakım hem yakıt giderlerini düşürüyor, hem de emisyon kurallarına uyum sağlıyor. Denizcilikteki yeni çevre düzenlemelerine uygun yeni geliştirilen EY 23 motorunun da EY 22 motorunun başarısını yakalayacağına inanıyoruz.”

“Yeni düzenlemelere
uyum için bütçe yok”
Tigelaar, yeni emisyon düzenlemelerinin çevre için olumlu yenilikler getirmesine rağmen buna uyum sağlamak için çok büyük kaynaklara ihtiyaç olduğunu ifade etti.
“Mevzuata uygun ana ve yardımcı makine geliştirmek için önemli bir inovasyon ve araştırma-geliştirme çalışması yapılması gerekiyor. Navlun fiyatlarının ve kiralama bedellerinin oldukça düşük olduğu bu dönemde böyle yatırımların yapılması armatörler üzerinde büyük bir baskı oluşuyor. Bu mevzuata uyum sağlamak için yeterli bütçe yok. Bazı düzenlemelerin yürürlüğe girme tarihlerinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyebilirim.
Yeni düzenlemelere uyum göstermek için Yanmar, birkaç alternatif motor geliştirdi. Ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak için mühendislerimiz ve uzmanlarımız  bayrak devletleriyle, denizcilik kurumlarıyla ve armatörlerle görüşerek yeni inovatif teknolojilerin gitmesi gereken yolu belirlemeye çalışıyor.
Önümüzdeki dönem, dolar biraz daha aşağıya düştüğü takdirde siparişlerin önünün açılacağını düşünüyorum. Türk tersaneleri özel tip gemiler, feribotlar ve offshore destek gemisi inşasındaki deneyimleriyle 12 bin dwt’ye kadar olan tanker gemileri dahil ortaya çıkacak tüm çok amaçlı gemi siparişlerinden büyük pay alabilir.
20 bin teu taşıma kapasitesine sahip dev konteyner gemilerinin piyasaya girmesiyle birlikte Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerinde özel tip çok amaçlı  gemilere ihtiyaç yükselecek. Çünkü dev konteyner gemisi; üzerindeki kargoyla bir limana yanaştığında bu konteynerlerin lojistiği büyük önem kazanacak. Bunları diğer limanlara götürecek özel tip gemilere olan ihtiyaç ,Türkiye’yi de çok olumlu etkileyecek. Yaşlanan filonun yenilenmesi için Kuzey Avrupa’da çok sayıda proje hazırlığı yapılıyor. Ancak bu noktada Türk tersanelerinin İspanya ve Polonya tersaneleriyle fiyat konusunda önemli bir rekabete gireceği görülüyor. Son beş yılda offshore destek gemileri ve özel tip gemilerde elde edilen deneyim neticesinde Türk tersaneleri fiyat artışına gittiler. Türk tersanelerinin fiyat politikasının da son dönemde azalan yeni inşa siparişlerinin sebeplerinden biri olduğu söylenebilir. Türk tersanelerinin rekabetçi fiyat politikasıyla tekrar yükselişe geçeceğine inanıyorum.”
Yanmar olarak, önümüzdeki beş yılda oluşacak sipariş yoğunluğuna hazırlıklarımız tam. Yapılan yeni düzenlemeleri de dikkate alarak araştırma-geliştirme çalışmalarımız neticesinde yeni seri motorlarla hazırlıklarımızı tamamladık.
2010-2015 Yanmar EY 22 motoruyla büyük bir başarı elde ettik, çok amaçlı gemiler için geliştirilen EY 23 motoru da çok yenilikçi özelliklere sahip. Hem ana hem de yardımcı motor versiyonları geliştirilen bu yeni jenerasyon motorun, önümüzdeki 5 yıla damga vurmasını bekliyoruz.”

Tezcan Kılıç: “Yanmar
ürünleri fark yaratıyor”
Yanmar’ın Türkiye distribitörü Arasmak firmasının Satış ve Pazarlama Müdürü Tezcan Kılıç, son dönemde Türkiye’de yaptıkları başarılı projelerin memnuniyet verici olduğunu dile getirirken “Bu yıl şu ana kadar iyi gittik, ancak ne yazık ki komşu ülkelerden kaynaklanan birtakım sıkıntıların Türkiye pazarında zorluklar ortaya çıkardığını söylemek gerekiyor” dedi.
“Etrafımızda ülkelerde çıkan savaş ve çatışmalar Türkiye’yi de oldukça etkiledi.
Düşen petrol fiyatları da Norveç tersanelerinin boş kalmasına ve dolayısıyla siparişlerin azalmasına sebep oldu. 2016’ ya umutlu bakıyoruz ama 2015 beklediğimizden zayıf geçtiğini söyleyebilirim. Yeni döneme umutla baksak da beklentilerin altında kalan bu yılın Türk gemi inşa sanayini zorladığını görüyoruz.”
Satış portföyleri hakkında “Yanmar’ın müşterisi ne aldığını bilen müşteridir” yorumunda bulunan Tezcan Kılıç, sağladıkları kullanma garantisinin önemini vurguladı.
“Bize sipariş verenler teknik detayları bilmese de, bakım maliyetinin az olduğunu, yakıt tasarruflu bir motor kullanacağını biliyor. Yirmi yıl sonra  bile kullanma garantisi olan makinalar üretiliyor. Armatörler yirmi yıl önce aldıkları bir motoru yirmi yıl sonra servise veriyorlar. Sürdürebilirlik ve müşteri memnnuniyeti oldukça önemli değerlerimiz. Gemide çalışan bizim ürünlerimizi tanıyan müşterilerin yeni verdikleri siparişlerde de Yanmar motorlarını tercih etmesi bunun bir göstergesi. Bu doğrultuda önümüzdeki dönem Türk tersanelerine gelen siparişlerin de bizim iş yoğunluğumuzun da artacağına inanıyorum.”

Bunu Paylaşın