2009 yılı bütçeleri kabul edildi

MDN İstanbul

Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan: “Elimizde bir kaynak var. Bu, KOBİ’lere, esnaf ve sanatkâra yeni bir destek paketi olacak, hizmet sektörü de bu krediden yararlanacak” dedi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurumu, Türk Akretitasyon Kurumu, Milli Prodüktivite Merkezi (MPM), KOSGEB, TSE ile TPE’nin 2009 yılı bütçeleri kabul edildi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, komisyona yaptığı sunuş konuşmasında, dünyada yaşanan küresel krizle ve Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Krizle birlikte dünya finans piyasalarında geçmiş yıllarda yaşanan likitide bolluğunun artık kalmadığının görüldüğünü belirten Çağlayan, krizin etkilerinin bertaraf edilmesi için dünya çapında 2 trilyon doları aşan kurtarma paketlerinin yürürlüğe girdiğini anımsattı. Krizin sadece ABD’yi değil, güçlü ve sağlam ekonomisiyle maliye politikalarına sıkı sıkıya bağlı kaldığı düşünülen Avrupa Birliği ülkelerini de etkisi altına aldığını belirten Çağlayan, “Dünyada krizden etkilenmeyen ülke kalmayacak. Herkes krizden küresel ekonomiye eklemlenme, uluslararası piyasalarla entegrasyon boyutuna göre etkilenecektir” dedi.
Zafer Çağlayan, dünyada yaşanan bu sürecin aslında bir güven krizi, “şişirilen balonun patlaması” nedeniyle sisteme karşı duyulan güvensizliğin yarattığı bir kriz olduğunu vurguladı. “Bugün bütün dünyayı sarsan küresel mali krizden asgari şekilde etkileniyorsak bu altı yıldır uyguladığımız piyasa dostu önlemlerin, uyguladığımız akılcı bütçe politikalarının, mali disiplinin, köklü, yapısal reformlar ve özelleştirmeler ile güçlü bankacılık sisteminin ve mali sistemin bir sonucudur” diyen Çağlayan, hükümet olarak doğru bildikleri yoldan şaşmadıklarını söyledi.

“Global krizden Türkiye’ de nasibini alacak”
Türkiye’nin daha öncede krizler yaşadığını ve bundan önemli dersler çıkardığını, finansal sistemini yeniden yapılandırdığını, bu sektörde etkin bir gözetim ve denetim sistemi kurduklarını anlatan Çağlayan, “Kuşkusuz dünyadaki likidite sorununun getireceği sıkıntı nedeniyle reel sektör ve mali sektör bir önceki yıl kadar rahat olmayabilir. Bu nedenle, böyle bir ortamda mali sektörün ve reel sektörün birbirini destekler bir yol izlemesi gerekmektedir” dedi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 2008 yılı sona ermeden elde kalan kaynakların KOBİ, esnaf, sanatkâr ve hizmet sektörüne kredi olarak kullandıracaklarını söyledi.    Çağlayan, 27 yıllık sanayicilik hayatı boyunca karşılaştığı en büyük sorunun “nitelikli eleman bulmak” olduğuna işaret ederek, “İşsiz kaldım, borcumu ödeyemediğim günler oldu, ama SSK borcumu bir gün sarkıtmadım. Benim önüne geçemediğim, nitelikli eleman sıkıntısı oldu. Benim kardeşlerim hâlâ nitelikli eleman arıyor. Bu nedenle büyümenin istihdamı desteklemediğini söylersek bir konuda eksik bırakırız” diye konuştu.  Türkiye’de olmayan ve yapılmayan şeylerin yapılmaya başlandığını anlatan Çağlayan, “Girişimci Bilgi Sistemi” sayesinde; 2 milyon 10 bin 377 mükellefin aktiflerini, aktiflerini nasıl finanse ettiğini, bunların borçlarını, hangi sektörde ne kadar katma değer elde edildiğini, sektörlerin kârını ve işletmelerin yarattığı katma değeri gördüğünü anlattı.

Bunu Paylaşın